Niksar Belediyesi tarafından işletilen 1400 yıllık geçmişe sahip Ayvaz suyu, İtalya, Gürcistan, KKTC, Almanya, Hollanda, Belçika, Suudi Arabistan’a ihraç edilecek. Ayrıca Ukrayna ile de önümüzdeki ay anlaşma imzalanacağı bildirildi.

Niksar’da 7,98 pH, 0,5 sertlik derecesi bulunan meşhur Ayvaz suyu yapılan çalışmayla, 2014 yılında yeniden üretime geçti. Niksar Belediyesi tarafından işletilen 1400 yıllık su, önce yurt içinde satışa sunuldu. Türkiye’nin 7 bölgesinde ilçeden gönderilen su, ardından yurtdışına açıldı. İtalya, Gürcistan, KKTC’ye ihracatı yapılan su, kısa süre sonra Almanya, Hollanda, Belçika ve Suudi Arabistan gibi ülkelere de gönderilmeye başladı.
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, “1400 yılık şifa kaynağı suyumuz tarihi Roma ve Bizans döneminde de kullanılmış. Roma ve Bizans dönemlerinde suyumuzun adı ‘Ayazma’ yani ‘kutsal su’ diye ifade edilmiş. Tabi daha sonra günümüze devşirilerek halk tarafından da kısaltılarak “Ayvaz’ ismini almış Ayvaz suyumuz Evliya Çelebinin 1672’de seyahatnamesine de yansımış. Seyahatnamede insanların bu şehre Temmuz ayında gelir, ayvaz suyu ile banyo yaptıkları, özelikle cilt hastalıklarında nikrüs, cüzzam ve uyuz gibi deri hastalıklarıyla ilgili şifa buldukları bilgisi yer alır. Aynı zamanda da içilmesi halinde de böbrek hastalıklarına iyi geldiği, özelikle taş oluşmasını engeleyici bir şifa kaynağı olduğunu Evliya Çelebi seyahatnamesinde ifade ediyor” dedi.

SUYUMUZU DÜNYA PAZARINA SOKMA ÇABASINDAYIZ”
Niksar Ayvaz Suyu fabrikasının 1970 yılında kamu tarafından kurulduğunu belirten Başkan Özcan, şöyle konuştu: “1984 yılı itibariyle de suyumuz imtiyaz devri yöntemiyle bir anonim şirkete 25 yıllığına devredildi. 2012 yılında ise tekrar Niksar Belediyesi’ne devredildi. 2014 yılında göreve geldikten sonra da işletmemizin üzerinde yapmış olduğumuz incelemede fabrikanın mevcut makineler ile piyasada rekabet etme şansı olmadığını gördük. Yaklaşık 7.5 milyon liralık makine ve tesis yatırımıyla şu anda bölgenin önemli suyu haline geldik. Göreve geldiğimizde fabrika 35 kişi ile çalışırken şu anda 65 kişi çift vardiya usulü ile suyumuzu Türkiye ve dünya pazarına sunma çabası içerisindeyiz. Amacımız daha iyisini yapmak. Suyumuzu Gürcistan’a, İtalya’ya, Kıbrıs’a, Almanya’ya, Hollanda’ya, Belçika’ya ve Suudi Arabistan’a gönderiyoruz. Ukrayna’ya da göndermek için görüşme halindeyiz. Şu ana kadar bu ülkelerimize yaklaşık 10 konteynır su gönderdik. Ayvaz suyu numunelerimizi firmalara gönderdik. Yapılacak olan analizlerden sonra inşallah oralara da suyumuzu ihraç etmenin çabası içerisinde olacağız.”
Başkan Özcan, yıl sonuna kadar 1 milyon dolar ihracat hedeflediklerini dile getirdi.

Sosyal Medyada Paylaş

Daha Fazlası…